Studierektorns Sista Strid (1986)

 
 

  Studierektor Jan Bertilsson har en förmåga att göra konstiga affärer för att få ihop ekonomin för skolan i Kalmar. Allt från att sälja av skolans konst till uppstoppade djur görs allt i undran över vad som kommer att finnas kvar att ha i undervisningen. Samtidigt är det 54000 kronor på vift för att komma in i bokföringen. Under tiden har det omaka paret Lennart och Agnes problem med en upphittad miljon i Spanien och vad står egentligen DDS för?

 

  Denna serie i tre delar är den sista i en serie av mini-serier var av denna är tre avsnitt lång och regisserad utav Pelle Berglund (Den demokratiske terroristen, Polis polis potatismos, Wallander – Innan frosten). Varje avsnitt är en timma långt och det känns alldeles i sin ordning varje gång. Det är ett mycket bra hantverk och handlingen är fenomenalt framförd under denna tids mått mätt. Man märker att det lagts ner tid på att få det bra och att det inte finns någon scen som är i sig onödig. Rollsättningen känns också självklar. Vem kunde varit bättre som halvförvirrade men ändå skärpta studierektorn Jan Bertilsson än Björn Gustafsson (Jönsson-ligan filmerna, Oj då en till)? Helena Brodin (Släpp fångarna loss det är Vår, Goda Grannar och Skärgårdsdoktorn) funkar bra i rollen som den stöttande och samtidigt lite hemlighetsfulla Fru Bertilsson. Lauritz Falk (Rid i natt, Gösta Berlings saga, Hassel – Säkra papper) känns helt korrekt som den raka men emellanåt nästan militäriskt strikta och lömske Lennart. Birgitta Valberg (Snoken, Ronja Rövardotter) är övertygande som den förvirrade men även sluge Agnes. Måste nog säga att jag inte tror det finns någon som är fel castad i denna serie. Vidare roller som bör nämnas är Tomas Norström och Totte Wallin som tecknings- och gymnastiklärare som är namn man känner igen. Totte framför allt för musiken och Tomas för en rad olika filmer men också bl.a. TV-serien Pistvakt. Evert Jansson gör också en rolig tolkning av skojaren Kent Sahlin. En sak som också gör det hela bra är att mycket är filmat i Kalmar vilket ger en annan typ av trovärdighet. Det ger en äkthetskänsla som kan vara nog så viktig emellanåt. Själva enkelheten i filmandet bidrar också i det hela och det är nästan snyggare när det är lite halvskitigt och fångar på något vis en slags rörig panik stämning som infinner sig i serien. Serien är ju också oerhört rolig. Det kommer in pengar, skiter sig, kommer in pengar och dåliga affärer om vart annat och till råka på allt en oerhört kass polis och en mycket speciell skola. Serien tar också väldigt oväntade vändningar och en mycket rolig grej är inköpet utav oljan.

 

  Som helhet så bjuder denna serie på mycket humor och underhållning samt ett mycket bra skådespeleri. Den får betyget: 4/5

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0