Alice i Underlandet; Alice in Wonderland (1951)

 

Efter en undervisning som tråkar ut Alice fullständigt då hon själv börjar hitta på en massa om personerna gör det att hennes mamma får nog. Alice strosar iväg med sin katt och efter ett tag får hon helt plötsligt syn på en vit kanin som går på två ben och har kläder på sig samt bär på en klocka. Kaninen pratar också om att han är sen. Det hela gör Alice nyfiken och följer efter kaninen ner i ett hål. En bit in i hålet ramlar tillslut Alice ner för ett stup som aldrig tycks ta slut. När det väl gjort det så hamnar hon i ett land som bjuder på en oerhörd massa knäppa företeelser och varelser utan någon som helst logik. Vad sägs t.ex. om en galen Hattmakare och Påskharen? Eller varför inte Filurkatten? Inget verkar i alla fall inte vara som det ska?

 

  Denna Disney-klassiker är baserad på Lewis Carrolls bok med samma titel som gavs ut 1865. Utan att ha läst boken (fick en bra genomgång i skolan av dem flesta av sakerna Alice råkar ut för så lite har man ändå att gå på) så ska jag ändå försöka mig på att ge en så bra bedömning på denna film regisserad utav Clyde Geronimi, Wilfred Jackson och Hamilton Luske. Min första tanke som slår mig är att det är bra animationer för att vara från 1951, men det bör tilläggas att versionen jag kollar på är en uppfräschad 60-årsjubileumsutgåva så det gills inte, dock märker en att den har några år på nacken. Men Disney håller ju allt som oftast bra klass på sina animationer och tycks ha lätt för att hänga med i tiden. Har jag då roligt åt denna tolkning av denna saga? Stundtals och bitvis skulle jag vilja säga. Det blir ju rätt talande när en har mest roligt åt den talande dörren, Hattmakaren och Påskharens enormt upphottade galenskap och sjökaptenen Dodo som vill elda upp den vita kaninens hus. Dock kan jag tycka att Hattmakaren och Påskharen är lite väl galna i denna version än vad jag tänker mig att dem är i boken. Deras vardagsdagssång är trots allt kul. En annan rolig detalj är fågeln som är en bur med fåglar i och när dem lyckas fly ut blir dem nersvalda i buren igen. Ganska praktiskt. Det jag blir minst klok på med filmen är dock att den i lag har mer brist på handling än vad har för mig att den ska ha. Det är mer närmare slutet man fattar att en viss person söker Alice och jag tror att det nämns tidigare i boken. Röstskådespelarnas insatser är bra i så väl den engelska samt den nya svenska dubbningen. Extra beröm ska Dodo (Ulf Källvik), Påskharen (Hasse Andersson), Hattmakaren (Thomas Oredsson) och Filurkatten (Roger Storm) ha.

 

  Tror inte att jag har så mycket mer att säga om denna film mer än att den är rätt galen och bitvis underhållande. Blev ju faktiskt lite roligare den tredje gången jag såg den. Men som film blir den dock en medelmåtta trots bra animation för sin tid och bra röst insatser. Den får betyget: 2,5/5

 
 

Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet; The adventures of Tintin (2011)

 

  Den unge Tintin (Jamie Bell/Jesper Adefelt) är frilansande reporter och en dag så hittar han ett modellskepp som han köper på en marknad. Det visar sig att detta skepp drar åt sig alldeles för mycket uppmärksamhet för att bara vara vilket skepp som helst. Sakharin (Daniel Craig/Johan Rabeus), ny ägare av slottet Molansaire, vill köpa skeppet direkt efter Tintin köpt det samtidigt har en mystisk person varnat honom att han är i fara efter införskaffandet av det samma. Nyfiken som Tintin är börjar han undra vad det är för hemligheter skeppet lurar på. Efter att ha besökt stadens bibliotek och hans nyss köpta skepp blivit stulet leder det honom till Molansaire där han blir varse om att det åtminstone finns ett skepp till. Vad är det som skeppet ruvar på?

 

  Denna Steven Spielberg regisserade och animerade film är baserad på ett av många seriealbum med seriefiguren Tintin skapad utav belgaren Hergé. Jag har läst Tintin mycket som barn men nu måste jag erkänna att det var ett bra tag sedan jag över huvud taget läste något album med Tintin. Det känns ändå som att jag känner igen stämningen i filmen som åter finns i albumen. Dock känns det som om filmen skyndar fram handlingen en aning då jag upplever att albumen är något långsammare. Det är nog också detta jag har svårast med i denna film. Den hade tjänat på att vara åtminstone en halvtimme längre. Vissa skeenden kunde ha fått tagit lite längre tid t.ex. hela vistelsen i Baggar eller några av delarna innan han hamnar på båten. Dessutom känns slutet något för actionfyllt än vad jag minns att Tintin är som serie men jag kan missta mig. Animationerna är dock snygga och stundtals tänker en inte på att det är animationer. Rörelserna på personerna känns trovärdiga och bidrar till att en inte tänker på att det är animationer emellanåt även fast en ser det. Några av miljöerna ser dock avskalade ut emellanåt och då tänker jag särskilt på några gånger i Tintins hemstad samt i Baggar. Ändå har dem lyckats fånga dessa ställen trovärdigt. Peter Jackson ska ha bra med beröm för sitt jobb han lagt ner för att få det att se bra ut. Har tittat på filmen flera gånger och mest på svenska eftersom jag är lite allergisk mot att man har översatt namnen på Milou till Snowy och Dupont och Dupond till Thomson och Thompson. Röstskådisarna gör ett bra jobb överlag i både den svenska dubbningen som den engelska. Det finns inte något att klaga på där mer än att kanske Tintin låter lite väl mycket som en pojke än vad en kanske skulle kunna tänkt sig. Kapten Haddocks röst lyckades lura mig många gånger vem det var som dubbade honom på svenska men det visade sig vara Johan Hedenberg vilket visade sig passa mycket bra. Mycket av det som sägs av Kapten Haddock är guld och det är helt klart den bästa karaktären i filmen så väl som han är det i seriealbumen. Det som mest synd med karaktärernas framtoning är att man inte får något riktigt djup i skurken Sakharin. Förutom att han är ond och har ett motiv. Annars presenteras hans ondska för tidigt och man får bara en förklaring till hans motiv för sin ondska och inget mer.

 

Hur klarar sig filmen då? Jo den bjuder på mycket underhållning och är väl värd och se om det nu finns någon som inte har sätt den? Även om den skyndar fram och saknar djup på en av huvudkaraktärerna så är den också väl värd att se om man gillar Tintin. Den får betyget 3/5. 

 

 
 
 

RSS 2.0