Street Fighter: The legend of Chun-Li (2009)

 

Den kinesiska flickan Chun-Li får se sin far bli kidnappad, för sina datakunskaper, som barn. I vuxen ålder tvingas nu världspianisten Chun-Li (Kristin Kreuk) välja ett annat spår i livet. Samtidigt har ett kriminellt imperium rest sig i Bangkok styrt utav Bison (Neal McDonough) och han i sin tur inväntar den ”Vita Rosen”. Bison har nu börjat utveckla en plan för att ta över hela Bangkok. Kommer samtidigt Chun-Li hitta sin försvunne far?

 

  Denna Andrzej Bartkowiak (Doom, Romeo Must Die) regisserade film är baserad på karaktärer från Street Fighter-spelen och om man har det i sina tankar när man tittar på filmen så är den i det anseendet rätt dålig eftersom ingen, förutom Balrog och Vega, kommer i närheten karaktärerna i spelen (möjligtvis Chun-Li litegrann). Om man bortser från det så är det ändå en ganska kompetent och bra actionfilm. Skådisarna gör stabila insatser utan att sticka ut nämnvärt. Bäst insatser gör Kristin Kreuk (Eurotrip, Smalville) som Chun-Li och Robin Shou (Mortal Kombat och Death Race) som den harmoniske läromästaren Gen. Jag tampas ständigt med att tycka att Neal McDonoughs (Minority Report, Captain America: The First Avenger) roll som Bison är bra eller dålig eftersom det hela tiden växlar väldigt mycket. Ena stunden är han näst intill briljant som t.ex. i informationsscenen med dem resterande delägarna till företaget sedan bjuder han på överdrivet dåliga repliker när han säger hej då till lilla Chun-Li. Tror det får landa i att den är helt ok. Absolut sämst tycker jag att Michael Clarke Duncan (Green Mile, Armageddon, Sin City) är som Balrog. Även fast man inte kan begära stort skådespeleri för den rollen så kan det ju vara att det är bra för ändamålet men jag tycker att han känns onödigt stel. Michaels medverkan i denna film kan ju dock tänkas vara rätt udda men han hade ju också en förmåga att dyka upp i en del mindre självklara filmproduktioner. Chris Klein (American Pie, We were Soldiers) och Moon Bloodgood (Terminator: Salvation, Faster) gör bra insatser som Charlie Nash och Maya Sunee och det är kul att följa den rätt så retsamma sensuella stämningen dem emellan. Miljöerna är varierande och snygga och det är kul att man får se det utspelas på lite olika ställen med en del snygga kameravinklar och en del mindre lyckade. Handlingen funkar om man tänker att det ska vara en ren actionfilm och inte en Street Fighter-film eftersom det blir lite konstigt att det just ska vara streetfight det går ut på som i sig ska vara en turnering och det handlar ju inte filmen om. Det är i sig en ursprungshistoria för Chun-Li och då funkar det lite mer även om man kunde ha önskat lite mer. Nash i spelen är väl inte en Interpol-agent om jag minns rätt?

 

  Oavsett denna fråga så kan man sammanfatta denna film som rätt underhållande och god nog för en actionfilm. Det sägs att det skulle komma en uppföljare men dem kom inte så långt med den. Vad ska jag då ge den för betyg? Jag tycker den får betyget: 2,5/5

 
 

RSS 2.0