The Phantom; Fantomen (1996)Ett gäng skurkar är på jakt efter tre stycken dödskallar av olika material för att det sägs att otroliga krafter tillkommer om man har alla tre tillsammans. När det visar sig att den första dödskallen finns i den Bengaliska-djungeln är det ingen annans uppgift än Fantomens (Billy Zane) att sätta stopp för det hela. Då finansmannen och skurken Xander Drax (Treat Williams) lyckats kidnappa Fantomens gamla kärlek Diana Palmer (Kristy Swanson) leder jakten till andra delar av världen.

Den här filmen regisserad av Simon Wincer om den legendariska serietidningen och karaktären Fantomen är gjord oerhört mycket med glimten i ögat. Man märker att såväl skådisar samt folk runt omkring har haft kul under filminspelningen. Man får den där känslan som infinner sig när man ser 60-talserien Batman när man ser hur alla kulisser är uppbyggda samt på skådisarnas agerande. Rekvisitan lämnar en del att önska för så väl Fantomendräkten samt dödskallarna är några saker man kunnat göra betydligt bättre även på en sådan här låg nivå. Dödskallarna tillhör nog bland det sämsta jag sätt i en film och ser mer än plastiga ut. Djungelscenerna är snyggt filmade dock. Känns som glimten i ögat stämningen passar alla skådisar i filmen rätt bra men den super överspelande Treat Williams är så dålig så att det bara blir komiskt. Billy Zane som Fantomen känns helt okej även om han också tar sin roll med glimten i ögat men då han gör det på ett så pass skönt sätt spelar det inte så stor roll. Han kan dock kännas en aningens stel då man tänker sig att Fantomen är en ganska vig person. Fantomen står nog för en av de stördaste val av attacker som jag sätt i en film. Jagad och gömd i ett maskinrum kommer en framåt attack med båda bena på varsin sida om skurkarnas huven. Jag menar bara: “Vad liksom?” Slå ihop skallarna med händerna eller bara slå ner dem hade ju varit de självklaraste valen. Den absolut sämsta men ack så komiska scenen i filmen utspelar sig dock på museet där en av dödskallarna finns. Först krossar Kit Walker glaset på en monter vilket jag tycker är jävligt coolt av en hjälte att bara göra så där när det finns människor runtomkring så att det hela långt ifrån blir diskret. Efter det kommer skurkarna in och då börjar Xander Drax maktfullkomlighet spåra ur då dödskallarna visar sin kraft då de ska visa var tredje dödskallen finns. En annan störd scen är när en medlem av hans brottsyndikat vill lämna gruppen och ska gå ut genom dörren då Xander helt sonika tar upp ett spjut och kastar det i dennes rygg. Åter igen: “Varför?”

Ja kontenta på detta då. Man får helt klart god underhållning även fast det är rätt dåligt ibland. Men eftersom det är gjort med glimten i ögat så känns det ju helt okej för att vara en film om Fantomen även fast jag kan tycka att den långt ifrån ger serien sin rättvisa den förtjänar. Eftersom den ger känslan av 60-talserien med Batman så kan bara betyget bli över medel. Den får faktiskt betyget: 3/5 och det allt för glimten i ögat.PS. Gillar det otroligt dåliga omslaget på DVD:n med den otroligt dåliga taglinen: "Krossa ondskan" DS

RSS 2.0