Rare Exports (2010)

 

Det närmar sig jul och Pietaris (Onni Tommila) far Rauno (Jorma Tommila) är ute och jagar med sitt jaktlag som vanligt. Men de upptäcker att många av renarna och de andra djuren blivit rivna av andra djur. Samtidigt så görs konstiga utgrävningar och sprängningar vid en bergstopp i närheten. Den leds av Brian Greene (Jonathan Hutchings) som tror sig hittat den riktiga Tomten. Dessutom är det juletider och man ska vara snäll som barn men Pietari har bråkat med sin far. Barn har börjat försvinna i området och Pietari tar reda på vad Tomten egentligen är för filur och vad som verkligen händer med barn som inte varit snälla. Var Tomten verkligen en så snäll varelse som man trott?

 

  Denna finska film av Jalmari Helander är först och främst oerhört snyggt filmad. Man kan knappt tro att han fått till så otroligt bra ljus filmen igenom. Allt är skarpt och tydligt. Dessutom är det oerhört bra och vackra fjällandskap som bidrar till det snygga intrycket. Filmen har en väldigt originell story vilket definitivt inte alls är fel. Man blir oerhört sugen på att dränka sig i mytologin kring Tomten. Detta helt oavsett om det finns texter som säger att det skulle vara så här eller inte. Det känns inte så troligt. Man bjuds också på spänning och underhållning samt en del humor filmen igenom. Skådisarna är dessutom bra och har egentligen alldeles för liten koll på de finska skådisarna över lag. Den ända som är oerhört överspelande är Jonathan Hutchings. Han låter ju som en som inte kan engelska fast han ska kunna engelska och dessutom vara amerikan. Eloger bör ges till Onni och Jorma Tommila för sina oerhörda bra far och son jobb. Dessutom bör Peeter Jakobi nämnas som känns oerhört obehaglig som Pietaris alv.

 

  Eftersom denna film har en stor förmåga att fängsla en, skapa stämning, bjuda på underhållning samt humor. Så tycker jag den är mer än sevärd. Dessutom med en så originell story kan det inte bli fel. Men den blir dock också filmens akilleshäl. Hur bra den nog må vara för den typen av film och hur bra den är för att vara finsk så kan den inte få mer i betyg. Även om det här är det bästa som går att göra med det här konceptet. Den får betyget: 3,5/5

 

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0