Den som frykter ulven; Den som fruktar vargen (2004)


 

Mentalpatienten Erkki (Kristoffer Joner) rymmer och strax därefter sker ett mord på en gammal kvinna vid sin stuga. Dagen efter rånas också en bank av Morgan (Stig Henrik Hoff) som planerat detta noga. Missen verkar bli att den gisslan han råkat ta med sig är ingen mindre än Erkki. Det blir upp till den opopuläre och bryske danske polisen Karten Skov (Lars Blom) att lösa mordet och det bara några dagar innan han ska sluta och flytta hem till Danmark. Det visar sig bara finnas ett vittne till mordet i form av ungen Kannick (Harald William Borg Weedon) som säger sig sätt Erkki på platsen. Men Erkkis psykolog Sara Rask (Laila Goody) hävdar tvärsäkert att det inte kan vara han som begått mordet. Allt kör ihop sig. Något stämmer inte.


Denna norska kriminalthriller regisserad av Erich Hörtnagl (Pegas o Tartort) är baserad på en roman av Karin Fossum som jag dock inte har läst. Det behövs dock inte då filmen är oerhört bra ändå och har väldigt bra skådespeleri. Handlingen är oerhört bra och spänningen stiger ju mer den går. Gillar bandet som blir mellan rånaren och gisslan. Miljöerna är snygga och skogen är väldigt bra fångad med bra ljus och bild. Skådisarna är proffsiga. Stig Henrik är oerhört trovärdig som människan som givit upp vanligt liv och enbart ser en lösningen i ett bankrån och vars humör är oerhört svängande. Kristoffer Joner sköter jobbet oerhört skickligt som den emellanåt mentalt starke och emellanåt oerhört mentalt svage Erkki vars anfall kan få en att undra vad som ska hända här näst. Lars Blom sköter jobbet som hård och oerhört känslofull polis på ett utmärkt sätt. Laila Goody gör också ett bra jobb som den känslosamma och omtänksamma psykologen Sara Rask. Resten gör också ett stabilt jobb. Handlingen styrs upp av oerhört bra scener och ingen känns överflödig och spänning garanteras in i det sista. Denna film slår också många svenska kriminalfilmer på fingrarna.


En mycket bra film som bjuder på mycket spänning och underhållning. Rekommenderas starkt även till folk som inte gillar kriminalfilmer. Jag är inget fan av genren och därför når filmen inte till högsta betyg. För det krävs ett snäpp till. Men den är väl värd betyget: 4/5

 

Kommentarer
Postat av: sandra - 3 barns mamma <3

Låter som en se värd film. Har inte hört om den tidigare dock :/

Kram!!!

2013-09-19 @ 12:12:09
URL: http://www.mammansandra.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0