Escape from Sobibor; Flykten från Sobibor (1987)




Detta är en verklighetstrogen skildring av den största rymningen från ett av de största koncentrations läger i historien. Under andra världskriget givetvis. Regisserat av Jack Gold.  Året är 1943 och ett av Nazi-Tysklands hämligaste koncentrationsläger i Sobibor i Polen, har kantats av ett antal små flykt försök då man helt naturligt i en sådan här absurd situation inget annat hellre skulle vilja göra än att fly. Det kommer sporadiskt tåg med judar till Sobibor och att jobba är enda sättet att undkomma en säker direkt död. Dessa anslutningar gör att Sobibor växer till ett av de största lägren i hela Tyskland.
Filmen tar sin start då vi får se ett tåg komma med en massa judar och de som tar emot dem rekommenderar dem att säga att de kan jobba med vad som helst även fast dem inte är kvalificerade inom dem yrkena. Som sagt det enda sättet att undkomma en säker direkt död. En av dessa som tar emot dem är Leon Feldhendler (Alan Arkin) en av dem som är en större drivande kraft i att få till en rymning bland fångarna. Dessutom också skomakare. I denna början av filmen får han viktiga nya rekryter i plan verksamheten i form av Shlomo(Simon Gregor) som snabbt blir populär bland några av SS-officerarna med sitt yrke som guldsmed och detta kan givetvis utnyttjas. Många av de nya unga kan komma att få betydande roller i planen och drömmen om att bli fria där ibland Toivi (Jason Norman) som vill komma att bli något av en spring pojke åt så väl nazister som fångar. Många rymnings försöksidéer bollas i luften och diskuteras mycket i en grupp av fångar med Leon som hjärnan bakom det hela. Under deras vistelse här gör dem allt som krävs för att liva upp stämning så gott det går med att spela musik etc. då de inte tvingas arbeta. Varenda litet flykt försök maktdemonstreras av nazisterna. Genom helt sjukt bisarra avrättningar. Bland annat en då några som försökt rymma tvingas välja en de vill dö med. Hua o fy.  Det är dock inte förrän det kommer ett gäng ryska krigsfångar till lägret förrän en mycket utmärkt plan kan börja träda fram. Hämliga möten hålls med den ryska militärgruppsledaren Alexander ”Shasha” Peshersky(Rutger Hauer) i och med att dem skaffat honom en ”flickvän” Luka (Joanna Pacula).
Filmen är skapligt bra skildrad. Mycket intressant uppbyggt läger osv.. Fint filmat. Man får en intressant The Shining känsla när Toivi går till Disinfektionscentret. Det är inte dåligt. Skådespeleriet är överlag bra men själv tycker jag det är knäppt att en holländare får spela en rysk soldat. Rutger Hauer låter lite smått ointresserad ibland men det kanske är så ryssar ska vara? Tycker också det är knäppt att tyskarna inte börjar misstänka något. Där i att fångarna har avskilda möten när de diskuterar planerna osv.. Man tycker ju att de borde ha misstänkt något i alla fall. Men det var väl så här det gick till och då ska de ju inte bli upptäckta? Men då kommer man till ännu än punkt då jag finner att det hela blir lite ospännande och det oavsett hur arg man blir på nazisterna när de straffar och avrättar fångar osv.. Sån tur är får man se nazister bli dödade i slutet och det är fan inte helt fel. Som helhet nöjer jag mig att säga att den här filmen är bra men inte mer. Den får betyget: 3/5.

Kommentarer
Postat av: sandra

Låter som en helt ok film. Gillar andra världskriget filmer. Så jag undrar om jag inte har sett den här :S Hmm!?!



Sv: Hehe!!! Mätt på Forsens mat? Nej inte direkt. Och som gravid så funderade man på att stanna på Max på vägen hem:P

2010-08-26 @ 07:57:32
URL: http://mammansandra.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0