Thank you for smoking (2005)

 

  Den här Jason Reitman regisserade filmens två huvudlåtar till soundtracket fastnar som en smäck. The Kingston Trio med Greenback Dollar och Tex Williams med Smoke! Smoke! Smoke! That Cigarette är mycket passande till filmen och man sjunger mer än gärna med i den sist nämnda då den har ett bra tempo och ett skönt gung. Låtarna passar filmen då det är en komedi som handlar om en person som är konsult åt rökningsbolagen och förhandlar om varför man ska röka även fast det är dåligt för en. Nick Naylor heter denna konsult och han är just det bra på att prata för sig och tobaksbolagen. Undertiden så har han ett barn att fostra som han dock bara får träffa varannan helg. Samtidigt som tobaksbolaget ska lansera en ny rökkampanj med en ny film så skrivs också ett långt djupgående reportage om Nick och detta får givetvis konsekvenser.

 

  För att vara komedi så är den nästan endast rolig i det absurda då Nick med snabbarepliker vinner debatterna mot sina motståndare. Filmen har några fler roliga aspekter men de får en inte att haja till nämnvärt mycket. Det är dock en väldigt bra skådespelad film och Aaron Eckhart som Nick Taylor själ i princip showen ihop med Cameron Bright (Joey Naylor) och Katie Holmes (Heather Holloway) plus Sam Elliot (Marlboro Man).

 

  Jag är helt och hållet med på filmens budskap om att även fast alla vet att rökning är skadligt för en så ska man få göra det dumma valet själv om man så väl vill röka. Det är varken upp till myndigheter eller stat att styra över utan det som kan göras är att rekommenderas vad man tycker att människor borde göra och inte förbjuda dem att göra det.

 

  Det finns filmer som har en förmåga att slänga in karaktärer att spelas utav en viss person så blir det automatiskt roligt. Precis den upplevelsen får jag gällande Rob Lowe som Jeff Megall fast det direkt roliga uteblir något och det även fast han gör rollen som cool Hollywood-regissör med knäppa vanor bra så faller det något. Tänker mig att det hade räckt med att han var något mer jordnära så hade det gjort det hela lite bättre.

 

  Filmen är i alla fall rolig och fyller sina funktioner här och där. Jag kände inte till den innan jag såg den men medan jag tittade så fick jag en stark känsla utav att jag kan ha sett den tidigare. Det är en bra film att se om du tycker att rökning är något som borde förbjudas. Vem har egentligen rätt att bestämma det? Eller för den delen att bestämma över ditt liv?


RSS 2.0