Flatfoot - Stans tuffaste snut; Piedone lo sbirro (1973)




Rizzo “Flatfoot” (Bud Spencer) är ärofylld polis i Neapel som löser brotten på sina egna sätt bland annat genom att bygga respekt och om det krävs använda nävarna som sitt vapen.  Men den nye polischefen Tabassi (Adalberto Maria Merli) är inte så förtjust i Flatfoots metoder. När dessutom maffians nya inkomstkälla knark börjar sprida sig i staden leder en incident med den nye höjdaren Baronen (Angelo Infanti) till att han blir avstängd från sin tjänst. Men kan verkligen en avstängning hindra honom från att städa upp i sin stad?

Denna film regisserad av Stefano “Steno” Vanzina och med Bud Spencer i huvudrollen är hur skön som helst. Bara ta den sköna mixen mellan vanliga små komiska rallarslagsmål och detektivarbete samt att det hela utspelar sig i Italien. Det är inte dåligt. Alla skådisinsatser är bra ända från Enzo Maggio som spelar Gennarino till Mario Pillar som spelar Antonio Percuoco Manomozza. Tongivande för filmen är en av de första scenerna då Jho Jhenkins spelande Jho som galen, påtänd, mörkhyad matros som står på ett tak och skriker att alla vita ska dö och skjuter hejvilt. Flatfoot går givetvis upp där och löser det hela på sitt eget sätt och får en vän för livet. Denna scen visar också bara hur störtcool Bud Spencer är i rollen som Flatfoot och man känner att man bara vill veta mer vad som ska hända här efter. Tycker dessutom att filmen är snygg för sin tid. Fångar ett snyggt ljus på något sätt och får en att vilja se mer av Neapel. Filmen innehåller många sköna karaktärer som man skulle vilja veta mera om där ibland Tjallaren, hela Rizzos lotsats familj, hela maffiahöjdarna osv..
En skön, snygg, rolig och actionladdad film som du ska se för att den slår många andra nyare filmer på fingrarna. Den får betyget 4/5.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0