Flatfoot in Egypt; On the Nile; Rensar Nilen (1980)




Rizzo Flatfoot (Bud Spencer) blir kontaktad av en mystisk man vid namn Omar som vill att han ska inspektera en båt i hamnen. Väl där så visar sig båten innehålla en kidnappad dotter, Connie (Cinzia Monreale), till amerikanske oljeföretagaren Barns (Robert Loggia) som blir mer än glad att åter få henne. Om inte det vore nog så enkelt så kidnappas en professor som gjort en fantastisk upptäckt gällande skalbaggar åt företaget. Spåren leder till Kairo i Egypten om nu Rizzo kan tänka sig att åka dit och jobba åt Barns det vill säga?
Denna film som åter igen är regisserad av Steno Stefano Vanzina har fortfarande samma sköna stämning som de tidigare filmerna och innehåller fina och snygga miljöer. Är häftigt att se hur dem filmat och vinklat Egypten  och atmosfären kan kännas från landet. Nu har handlingen förbättras igen och här finns tydliga inskrivna roller och utveckling för samtliga karaktärer. Inskrivningen för återanvändande karaktärer som Bodo (Baldwyn Dakile) och Caputo (Enzo Cannavale) fungerar betydligt bättre i denna film än föregående. Men skönast är ändå Bud Spencer förstås med sin blotta närvaro och iskalla framtoning som gör att man inte annat än kan gilla en sådan karaktär. De övriga skådisarna gör också bra insatser. Intressantast från svensk synvinkel är skurken som kallas för The Swed (Karl-Otto Alberty) och är en hänsynslös hantlangare och lönnmördare med diverse jobb här och där. Men han låter mer som om han skulle vara en tysk och kallas för The German. Varför egentligen en svensk? Man kan inte annat en garva till litegrann varje gång han nämns. En annan intressant filur är dvärgen som Bud får slåss mot och det blir en spektakulär och underhållande scen då det dels används roliga ljudeffekter när dvärgen rör sig.

Filmen innehåller som vanligt actionscener i form av spektakulära slagsmål, billig humor som passar i sammanhanget samt bra handling och skådespeleri och snyggt filmade miljöer. Den sköna stämningen bidrar också till att filmen ska få betyget: 4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0