The Wild Bunch; Det vilda gänget (1969)

 

Efter en bankstöt utklädda till soldater som kammat noll i stålars inser rånarna ledda av Pike Biskop (William Holden) och Freddie Sykes (Edmond O’Brien) att det ända som finns kvar att göra är att fly. Efter dem är den före detta medlemmen i ligan Deke Thornton (Robert Ryan) som dessvärre tvingas jobba med et gäng klantskallar. Flykten och jakten bär iväg mot Mexico och när de träffar General Mapache (Emilio Fernández) finns det kanske pengar att hämta.


Denna western regisserad av Sam Peckinpah är oerhört stjärnspäckad för sin tid och mycket välspelad med skickliga insatser och det vore väll konstigt annars. Fast det kan ju faktiskt bli så att stjärnornas egon genomsyrar då stjärnorna är för många men dock inte i detta fallet. Förutom nämnda William Holden (The Towering Inferno, Bron över floden Kwai), Edmond O´Brien och Robert Ryan (Lawman, The Dirty Dozen) figurerar även här Warren Oates (Badlands, Stripes) som Lyle Gorch, Ernest Borgnine (The Dirty Dozen, Escape from New York) som Dutch Engstrom och Ben Johnson (Getway, Red Dawn) som Tector Gorch och vars samtliga insatser är mer än stabila. Värd att nämna är också Jaime Sánchez som spelar Angel och gör en bra tolkning av en person som tappar förståndet när hans fru har lämnat honom för någon annan. Filmen är snygg för sin tid och innehåller intressanta miljöer. Den skildrar också Vilda Västern när den är på väg mot sin upplösningstid vilket inte är så vanligt förekommande i dessa filmer. Skildringen av ett rånarband som tror de är på väg att tappa stinget men sedan får chansen att försöka visa att de verkligen kan det de pysslar med känns också skickligt skildrad. Det läggs in vanliga tvivel på vad som då ska ske och så vidare. Mycket skön kompisstämning bjuds det också på samt samvetskval.


Denna film ska man se om man vill ha en del humor med skön stämning och action och framför allt vill se skickligt skådespeleri. Tveka inte om du får chansen att se denna film. Den får betyget: 4/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0